SUKUPOLVENVAIHDOKSISTA
Yritysten sukupolvenvaihdokset voidaan toteuttaa monella eri tavalla ja eri tahojen etuja painottaen. Useimmiten sukupolvenvaihdokset kuitenkin pyritään toteuttamaan yritystoiminnan jatkajan kannalta mahdollisimman edullisesti, jotta yrityksen toiminnan jatkuvuus voidaan taata. Tällöin pyritään mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään perintö- ja lahjaverolain ns. sukupolvenvaihdoshuojennussäännöksiä yritystoiminnan jatkajalle aiheutuvien verorasituksen kohtuullistamiseksi. Tietyissä tilanteissa on myös mahdollista, että sukupolvenvaihdoksen tavoitteena on yritystoiminnan luovuttajan etujen maksimointi. Tällöin on syytä huomioida erityisesti tuloverolain omat säännökset sukupolvenvaihdoksia koskien.
Käytännössä sukupolvenvaihdoksia voidaan vain harvoin toteuttaa ilman yritysrakenteen optimointia. Vaikka sukupolvenvaihdos voitaisiin sinänsä toteuttaa ilman minkäänlaisia valmistelevia toimenpiteitä, on tämä harvoin tarkoituksenmukaisin vaihtoehto. Tämän vuoksi on varsin tavallista, että ennen varsinaista sukupolvenvaihdosta yritysrakennetta muokataan esimerkiksi yritysjärjestelyin. Kuten yleisemminkin yritysjärjestelyiden kohdalla, tarkoituksenmukaisimpien toimintatapojen valinta ei ole itsestäänselvyys.
Selvää on, että sukupolvenvaihdoksissa verokysymykset eivät ole ainoa huomioitava asia, vaikkakin verovaikutukset aivan olennaisella tavalla liittyvät jokaiseen liiketoimeen. Rahoitusjärjestelyt ja uusien omistajien keskinäisten suhteiden sääntely ovat vain yksittäisiä esimerkkejä toimista, joihin on verotuksellisten seikkojen ohella kiinnitettävä huomiota sukupolvenvaihdosten yhteydessä.
SVL suunnittelee tarkoituksenmukaisimman tavan toteuttaa sukupolvenvaihdos ja varmistaa, että sukupolvenvaihdos tullaan viemään asianmukaisesti läpi esi- ja jälkitoimineen.
Ohessa on annettu varsin pitkälle yksinkertaistettu esimerkki sukupolvenvaihdostilanteesta, joka käytännössä voi tulla yrityksille eteen. Esimerkin ohessa on myös yksinkertaistaen kuvattu, mitä toimenpiteitä SVL tarjoaa esimerkin kuvastamassa tilanteessa.
ESIMERKKI SVL:N TOTEUTTAMASTA TOIMEKSIANNOSTA
SUKUPOLVENVAIHDOS
Asiakas omistaa yrityksen, jonka hän haluaisi luovuttaa yritystoiminnan jatkamisesta kiinnostuneelle lapselleen. Lapsen varallisuus on kuitenkin vähäinen samoin kuin mahdollisuudet saada lisärahoitusta kohtuullisin kustannuksin yrityksen hankintaa varten. Yrityksen arvo vuorostaan on muodostunut hyvin korkeaksi menestyksekkään liiketoiminnan sekä onnistuneen sijoitustoiminnan harjoittamisen seurauksena. Asiakas haluaisi jatkaa sijoitustoiminnan harjoittamista yhtiössä ja vetäytyä ainoastaan varsinaisen operatiivisen liiketoiminnan harjoittamisesta.

SVL:n arvion mukaan esimerkkitapauksen olosuhteissa olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa yrityksen kokonaisjakautuminen. Yritys voidaan jakaa kahdeksi yhtiöksi verotehokkaalla tavalla hyödyntäen yritysjärjestelyjä. Jakautuneen yrityksen omistajat tulevat omistamaan myös jakautumisen seurauksena syntyneet yhtiöt. Jakautumisella esimerkiksi liiketoimintaan liittyvä varallisuus ja sijoitusvarallisuus voidaan sijoittaa omiin yhtiöihinsä, jotka jakautuvan yhtiön omistaja omistaa jakautumisen jälkeen.

Jakautumisen jälkeen liiketoimintaa harjoittavan yhtiön osakekanta voidaan lahjoittaa pienellä verorasituksella lapselle siten, että lapsi voi jatkaa yrityksen liiketoimintaa sen omistajana. Osakekanta voidaan myydä myös osittain vastikkeellisesti, jolloin Asiakas saa osakekannan myynnistä tuloa. Omistuksen siirron teknisestä toteutustavasta riippumatta sillä päästään haluttuun lopputilanteeseen: Asiakas jatkaa sijoitustoimintaa A Oy:ssä hänen lapsensa ottaessa vastattavakseen B Oy:n harjoittaman operatiivisen liiketoiminnan.

Tässä esimerkkitilanteessa SVL on avustanut asiakasta seuraavissa toimenpiteissä:
- Asiakasta, yritystä ja yritystoiminnan jatkajia koskevien olosuhteiden arviointi ja näiden olosuhteiden kannalta tarkoituksenmukaisempien toimenpiteiden (tässä tapauksessa kokonaisjakautuminen ja lahjoitus) suunnitteleminen ja esittäminen. (asiassa on voitu esittää myös muita vaihtoehtoisia järjestelyitä, joista esimerkkijärjestelyä on pidetty tarkoituksenmukaisimpana).
- Arviointi sellaisista muista mahdollisista toimenpiteistä, jotka voisivat olla käsillä olevien olosuhteiden kannalta tarkoituksenmukaisia sukupolvenvaihdoksen jälkeen.
- Ennakkoratkaisun tekeminen Verohallinnolle, jolla varmistetaan toimenpiteiden verokohtelu.
- Jakautumiseen tarvittavien asiakirjojen laadinta.
- Jakautumisen täytäntöönpano.
- Yrityksen luovutukseen liittyvien asiakirjojen laadinta (kauppakirjat / lahjakirjat ym.).
- Sukupolvenvaihdoksen täytäntöönpano.