VEROPROSESSIT
Vaikka korkeimman hallinto-oikeuden julkaisemat ratkaisut ovat veroprosessien eräänlainen huipentuma, ne kuvastavat ainoastaan murto-osaa kaikista veroprosesseista. Veroprosesseihin voidaan katsoa kuuluvan Verohallinnon verotusta koskevat päätökset sekä muutoksenhaku verotuksen oikeusturvalautakunnasta aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, joko hallinto-oikeuden päätöksestä valittamalla tai ennakkopäätösvalituksella hallinto-oikeusvaiheen ohittaen.
Tämän tyyppiset veroprosessit ovat luonteeltaan jälkikäteisiä reagointeja tai tyytymättömyyden osoituksia Verohallinnon tekemään päätökseen. On kuitenkin tärkeä huomata, että Suomessa on myös mahdollista varmistaa Verohallinnon etukäteinen kanta esimerkiksi suunniteltuun järjestelyyn, jolloin verottaja sitoutuu noudattamaan antamaansa ennakkoratkaisua. Ennakoivan veroprosessin hyödyntäminen on tärkeä osa päivittäistä työtämme. Kuten muutoinkin elämässä, ennakoiminen johtaa usein kokonaiskustannuksiltaan parempaan lopputulokseen ja tuo yrittäjän toimintaan ennakoitavuutta ja varmuutta – eli toisin sanoen säästää päänvaivaa.
Suosittelemmekin hakemaan useimmissa tilanteissa ennakkoratkaisua, sillä tällöin on mahdollista käydä verottajan kanssa etukäteistä keskustelua toimenpiteiden verokohtelusta ilman riskiä veronkorotuksista tai muista mahdollisista ikävistä seuraamuksista. Yksinkertaisimmillaan veroprosessi voi olla verokohtelun ennakollinen varmistaminen Verohallinnolta ennakkoratkaisua hakemalla. Pyrimme tunnistamaan asiakkaan puolesta tilanteet, jolloin ennakkoratkaisun hakeminen on asiakkaan näkökulmasta perusteltua ja kannattavaa. Erityisosaamisalueenamme on asiakkaiden avustaminen veroprosessin kaikissa vaiheissa, oli kyse sitten ennakoivasta tai jälkikäteisestä veroprosessista.
Asiakkaan on usein syytä olla yhteydessä asiamieheen jo esimerkiksi verotarkastusvaiheessa. Kaikki veroriidat eivät tosin perustu verotarkastukseen, sillä veroriita voi alkaa esimerkiksi verottajan tekemästä virheellisestä veron oikaisusta tai ennakkoratkaisuasiassa annetusta virheellisestä päätöksestä. Avustamme mielellämme myös jo käynnistyneissä prosesseissa, mutta optimaalisinta on kääntyä verotuksen asiantuntijan puoleen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Alla on esimerkkitapaus tyypillisestä veroprosessista, jossa Verohallinto on aloittanut toteutetun järjestelyn johdosta verotarkastuksen, jossa se on esittänyt väitteen veronkierrosta ja peitellystä osingosta. Esimerkin tarkoituksena on kuvata, millaisia erilaisia vaiheita ja toimenpiteitä jälkikäteisen veroprosessin käynnistymiseen voi liittyä.
ESIMERKKI VEROPROSESSITOIMEKSIANNOSTA
Jälkikäteinen veroprosessi veronkiertoväitteen seurauksena




Tällaisen veroprosessin kaltaisessa tilanteessa SVL avustaa asiakasta seuraavissa toimenpiteissä:
1 Etukäteinen prosessi
- Yritystä tai omistajaa koskevien olosuhteiden arviointi ja näiden olosuhteiden kannalta tarkoituksenmukaisimpien toimenpiteiden suunnitteleminen ja esittäminen.
- Ennakkoratkaisun tekeminen Verohallinnolle tai Keskusverolautakunnalle toimenpiteiden verokohtelun varmistamiseksi.
- SVL laatii ennakkoratkaisun lisäksi yhtiöoikeudelliset asiakirjat ja hoitaa järjestelyn täytäntöönpanon.
2 Jälkikäteinen prosessi
- Asiakkaan avustaminen veroriidan koko elinkaaren aikana; oikaisuvaatimusten, valitusten ja vastineiden laatiminen eri veroprosessin oikeusasteissa (Verotuksen oikaisulautakunta, Hallinto-oikeus, Korkein hallinto-oikeus).