YRITYSJÄRJESTELYT
Yritysjärjestelyt ovat verotehokkaita keinoja järjestellä uudestaan yksittäisen yrityksen tai konsernin rakennetta tai toimintaa. Yritysjärjestelyiden avulla liiketoimintaa on mahdollista esimerkiksi supistaa tarpeettomilta osin tai vastaavasti laajentaa hallitulla tavalla. Käytännössä yritysjärjestelyt ovatkin yritysrakenteen muokkaamiseen tarkoitettuja työkaluja. Niihin liittyy säännönmukaisesti verotuksellinen tehokkuus, sillä oikein toteutettuina yritysjärjestelyihin ei liity omaisuuden realisointiin normaalisti liittyviä veroseuraamuksia. On kuitenkin syytä huomioida, että väärin toteutettuna yritysjärjestelyiden seurauksena voi herkästi syntyä ennakoimattomia kustannuksia, jotka voivat olla liiketoiminnan harjoittamisen kannalta hyvinkin vakavia. Ei ole myöskään aina selvää, mikä yritysjärjestelykeino on kulloinkin paras vaihtoehto useiden toimenpiteiden joukosta. Lisäksi useisiin peräkkäisiin yritysjärjestelyihin voi liittyä merkittäviä veroriskejä siitäkin huolimatta, että ne itsessään toteutettaisiin oikealla tavalla.
SVL suunnittelee ja toteuttaa säännöllisesti yritysjärjestelyitä asiakkailleen. Tavallisesti laadimme asiakkaillemme useita eri vaihtoehtoja asiakkaan haluamaan tavoitteeseen päästäksemme ja esitämme asiakkaillemme eri vaihtoehtoihin liittyvät hyödyt ja haitat. Suosittelemme aina tiettyä vaihtoehtoa, jota pidämme asiakkaan tarpeisiin parhaiten soveltuvana. Suunnittelun lisäksi voimme toteuttaa valitun toimintamallin edellyttämien yritysjärjestelyjen implementoinnin samalla varmistaen, että haluttuun tavoitteeseen päästään suunnitellulla tavalla.
Ohessa on annettu varsin pitkälle yksinkertaistettu esimerkki osakevaihdosta, joka on yksi yritysjärjestelykeino. Esimerkin ohessa on myös yksinkertaistaen kuvattu, mitä toimenpiteitä SVL voi tehdä esimerkiksi juuri osakevaihdon yhteydessä.
ESIMERKKI SVL:N TOTEUTTAMASTA YRITYSJÄRJESTELYSTÄ
OSAKEVAIHDON TOTEUTTAMINEN
Asiakas omistaa henkilökohtaisesti kaksi yritystä, joista Oy 1 harjoittaa sijoitustoimintaa ja Oy 2 vuorostaan liiketoimintaa. Nykyinen rakenne on kuitenkin vaikeasti hallittavissa ja yhtiöissä on joitakin päällekkäisiä toimintoja, joista on aiheutunut tarpeettomia kustannuksia. Lisäksi asiakas haluaisi kasvattaa liiketoimintaansa, mutta hänellä on vaikeuksia saada riittävästi edullista rahoitusta tätä varten. Asiakkaan intresseissä on myös pyrkiä maksimoimaan yritystensä osingonmaksukyky.

SVL:n arvion mukaan esimerkkitapauksen olosuhteissa olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa osakevaihto siten, että asiakkaan omistama sijoitusyhtiö (Oy 1) hankkii asiakkaan omistajan omistaman liiketoimintayhtiön (Oy 2) koko osakekannan. Asiakkaan omistama sijoitusyhtiö vuorostaan suuntaa omistajalleen osakeannin, jossa asiakas merkitsee lisää sijoitusyhtiön osakkeita. Oikein suoritettuna tehtyihin toimenpiteisiin ei liity tavallisesti omistuksen vaihtoihin liittyviä verovaikutuksia, vaan vaihdot voidaan toteuttaa ilman välittömiä veroseuraamuksia.

Järjestelyn jälkeen asiakas omistaa edelleen sijoitusyhtiönsä kokonaan. Asiakas omistaa järjestelyn seurauksena liiketoimintayrityksen välillisesti sijoitusyhtiönsä kautta suoran omistuksen sijaan. Sijoitusyhtiö voi tarjota palveluita liiketoimintayritykselle ja järjestää sille vaivattomammin rahoitusta. Lisäksi sijoitusyhtiön on mahdollista perustaa tytäryhtiöitä, jolloin uusille toimialoille siirtymisestä aiheutuvat riskit voidaan eristää omiin yhtiöihinsä. Lisäksi sijoitusyhtiön nettovarallisuus on järjestelyn seurauksena kohentunut, jolloin sijoitusyhtiö voi jakaa vuosittain suurempia määriä huokeasti verotettuja osinkoja asiakkaalle.

Tässä esimerkkitilanteessa SVL on avustanut asiakasta seuraavissa toimenpiteissä:
- Asiakasta, yritystä ja yritystoiminnan jatkajia koskevien olosuhteiden arviointi ja näiden olosuhteiden kannalta tarkoituksenmukaisempien toimenpiteiden (tässä tapauksessa osakevaihto) suunnitteleminen.
- Arviointi sellaisista muista mahdollisista toimenpiteistä, jotka voisivat olla käsillä olevien olosuhteiden kannalta tarkoituksenmukaisia osakevaihdon jälkeen.
- Ennakkoratkaisun tekeminen Verohallinnolle, jolla varmistetaan toimenpiteen verokohtelu.
- Osakevaihtoon tarvittavien asiakirjojen laadinta.
- Osakevaihdon täytäntöönpano.
- Uuden yritysrakenteen toimintaan ja hyödyntämiseen liittyvä ohjeistus